Pofta de pește crește, dar pescuitul moare, transmite Observatorul, care a scos la iveală cum ajung midii contaminate în unele restaurante românești. În urma campaniei jurnalistice, o nouă lege a fost emisă pentru crearea de ferme de midii după model bulgăresc.
Dar există o problemă: nu sunt suficienți pescari în România!
Peștele pescuit din Marea Neagră devine o raritate în galantare. Potrivit ultimelor statistici, România mai degrabă importă pește de peste meleaguri decât pescuiește.
Flota românească din Marea Neagră prinde de 40 ori mai puțin pește în comparație cu Turcia. Din Turcia, mulți pescari practică braconajul în Marea Neagră.
România a ajuns să cumpere specii de pești care trăiesc în Marea Neagră din țările învecinate, precum Bulgaria și Ungaria. Potrivit statisticilor preluate de la Ministerul Agriculturii, consumul de pește a crescut de la 6,5 kg/an din 2014 la 8,5 kg/an în 2024.
O pescărie din nordul Bucureștiului aduce pește proaspăt din Grecia și fructe de mare din Franța de două ori pe săptămână.
Din Turcia, România importă păstrăv somonat. Din Grecia importă doradă, iar din Ungaria și Bulgaria cumpără crap, sânger și novac. Spania exportă macrou și her, iar Franța ne aprovizionează cu apreciatele stridii.
Sunt restaurante cu 90% pești românești în meniu. Flota națională de pescuit a fost casată sau vândută după revoluția din 1989.
Erau 40 de nave lungi care pescuiau și în Cercul Polar. Acum, sunt doar 130 de bărci cu capacitate mică. Antreprenorii, care sunt în pragul falimentului, acuză Ministerul Agriculturii pentru că nu sunt subvenționați suficient. În urma secetei, râurile au secat și sute de tone de pește au murit.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD), a afirmat:
„Avem 150 milioane de euro, practic investiții în piscicultură și acvacultură în România”.
Citește și:
Pescarii români, o specie pe cale de DISPARIȚIE în Marea Neagră